Sananvapaus

Viime vuosina mediassa on noussut esille mielipiteet ja niiden vapaus. Puhutaan vihapuheesta ja sen rikosoikeudellisista seuraamuksista. Ihmisiä syytetään vihapuheesta. Miten tämä vihapuhe määritellään? Yhdenvertaisuus.fi-sivusto kertoo tasa-arvosta ja myös vihapuheesta. Siellä sanotaan, että ”vihapuhe on kielletty laissa” ja ”osa vihapuheesta on rangaistavaa. Se tarkoittaa, että Suomen rikoslaki kieltää sen.”

Jos tutkii lakia, yllättyy, kun termiä ”vihapuhe” ei löydykään rikoslaista. Tarkemmin lähteitä hakiessa yhdenvertaisuus.fi-sivusto ei tarjoa lähteitään. On kohta ”Lainsäädäntö”, mutta kun mitä tahansa lainsäädäntökohtaa painaa (johon on mahdollisuus), nuoli sivussa vaihtaa suuntaa, mutta mitään muuta ei tapahdu.

Kielitoimisto määrittelee vihapuheen olevan varsinkin vähemmistöihin kohdistuvaa vihaa tai suvaitsemattomuutta ilmaiseva tai niihin yllyttävä puhe.

Vihapuheen määritelmä on suhteellisen laaja. Suomen perustuslain mukaan ”Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.” Lain mukaan meillä on siis kuitenkin oikeus ilmaista mielipiteemme. Laki ja toisaalta maalaisjärkikin kieltää toisiin kohdistuvan vihamielisyyden: niin sanoissa kuin teoissa. Sitten onkin hankala kysymys, mikä on tätä vihaa? Totuus on, että jokaiselle mielipiteelle löytyy joku, joka on erimieltä tai jota toisen mielipide suorastaan loukkaa. Loukkaavuus ja viha ovat kuitenkin kaksi aivan eri asiaa. Jos joku on parhaansa mukaan sisustanut kotinsa ja pitää siitä paljon, mutta joku toinen ei pidä kyseisestä sisustustyylistä, toki sisustaja siitä todennäköisesti mielensä pahoittaa. Mutta onko se vihaa/vihapuhetta? Joku saunomisesta pitävä voi pyytää toista ihmistä saunaan, mutta toinen kieltäytyy, koska ei tykkää saunoa. Pyytäjä voi loukkaantua, mutta oliko se vihapuhetta? Jos joku on sitä mieltä, että homous on syntiä (niin kuin moni muukin asia), koska Raamattu niin sanoo, onko se vihapuhetta?

Minä vastaan jokaiseen ei. Toki eriävä mielipide voi olla loukkaava, mutta yleensä ne eivät uhkaa toista millään lailla. Sisustuksesta pitämätön ei todennäköisesti vihaa sisustajaa, vaikka maku onkin erilainen. Saunomisesta kieltäytynyt ei todennäköisesti vihaa saunojaa, vaikka ei haluakaan saunoa pyynnöstä huolimatta. Homoutta syntinä pitävä ei todennäköisesti vihaa homoja, vaikka ei hyväksy heidän syntiään.

Jeesukseen uskovan mielipide homoudesta voi loukata homoja, mutta todennäköisesti mediassa ilmaistut vähättelyt uskovaisia tai avioliittoa kohtaan loukkaavat Jeesukseen uskovia.

Mielipiteet ovat mielipiteitä. Sosiaalisen median ja myös sitä kautta tietynlaisen ”kasvottomuuden” myötä mielipiteiden ilmaisu on vain käynyt yhä kärkkäämmäksi ja toisaalta loukkaavammaksi. Kuitenkin edelleen tulisi olla pyrkimys ilmaista mielipiteensä loukkaamatta muita tarpeettomasti. Kuitenkin jokainen mielipide loukkaa jotakin toista ihmistä, vaikka emme niin haluaisi. Se on jokaisen hyväksyttävä. Pitäkäämme siis kiinni sananvapaudesta, mutta muita tarpeettomasti loukkaamatta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eduskuntavaalien 2023 vaaliteemani

Perusterveydenhuollossa kamppailu, sammutetaanko toivo paremmasta?

Kertakäyttökulttuuri on ilmaston tuho