Koronan varjossa

Poikkeusolot ovat jatkuneet vajaan vuoden ajan. Se on tiennyt monenlaisia muutoksia kaikkien arkeen. Voisiko nyt kysyä, mitä terveydellisiä haittoja koronasta aiheutuneet poikkeusolot voivat jättää?

Mielenterveys on monella tavalla ollut koetuksella viimeisen vuoden aikana. Korona itsessään on aiheuttanut pelkoa ja ahdistusta. Myös töiden kuormitus tai puuttuminen on voinut vaikuttaa mielialaan. Toimeentulo on monella perheellä ollut epävarmaa, mikä on entisestään aiheuttanut huolta. Myös monien harrastusten tauko ja jatkon epävarmuus on varmasti aiheuttanut pettymyksiä. Lisäksi osa ihmisistä pelkää todella paljon, että aiheuttaa omalla toiminnallaan muiden sairastumisen. Tämä korostuu, jos läheisissä on riskiryhmiin kuuluvia. Etäisyyden ottaminen läheisiin on voinut olla monelle vaikea paikka. Etäisyyden ottamisen vuoksi yksinäisyys lisääntyy, vaikka se oli ongelma etenkin vanhemman väestön keskuudessa jo ennen korona-aikaa. 

Suomainen koulujärjestelmä on maailman parhaimmistoa. Kysymys kuuluu, onko myös etäopetusaikaan? Etäopetuksen myötä oppilaan ja hänen tukiverkkonsa motivaatio ja toiminnasta vastuun ottaminen on korostunut. Lisäksi tarvitaan etäopetukseen soveltuvat laitteet ja osaaminen niiden käyttöön. Vaara etäopetukseen joutumisesta aiheuttaa epävarmuutta ja voi olla ahdistava ajatuksena sekä oppilaille että opettajille. Etäopetuksen myötä oppiminen voi kärsiä ja sitä kautta vaikuttaa mielenterveyteen negatiivisesti sekä opettajilla että oppilailla. Vanhemmat opiskelijat ovat koko ajan olleet etäopetuksessa ja istuvat päivät tietokoneiden ääressä saaden mahdollisesti niska-hartiaseudun vaivoja sekä päänsärkyjä. Tietokoneella työskennellessä voi myös keskittyminen olla hankalampaa kuin lähiopetuksessa. Lisäksi jaloittelu ja liikunta vähenee. Kouluruuan puuttuessa ravitsemus voi muuttua huonompaan suuntaan. Myös syrjäytymisriski lisääntyy, ja mitä pidempään eristäytyminen kestää, sitä vaikeampaa eristäytymistä voi olla purkaa.

Ihmisten siirtyessä etätöihin ja liikuntapaikkojen ollessa kiinni arkiliikunta vähentyi selvästi. Jo ennen korona-aikaa ylipaino oli lisääntymässä ja nyt liikuntamahdollisuuksien vähentyessä voimme vain kuvitella seurauksia. Ylipaino on myös yksi vakavan koronavirusinfektion riskitekijä. Lisäksi tulee huomata, että liikunnan vähentymisellä on negatiivisia vaikutuksia myös mm. verenpaineeseen ja -sokeriarvoihin.

Edellä mainittujen asioiden lisäksi terveydenhuollon kiireettömien palveluiden siirtäminen ja sitä kautta mahdollinen ruuhkautuminen voi jatkossa aiheuttaa ongelmia.

Voimme siis todeta, että koronasta aiheutuneet poikkeusolot haastavat terveyttä monella tavalla. Tulevaisuudessa meidän pitää pystyä vastaamaan näihin haasteisiin. Tämä tehtävä kuuluu terveydenhuollon henkilökunnalla, päättäjille ja jokaiselle kansalaiselle. Moniin asioihin voi itse vaikuttaa. Kannustan siis kaikkia edelleen noudattamaan koronarajoituksia mutta myös pitämään huolta läheisistä ja terveellisistä elintavoista. Pienennetään yhdessä sekä koronan että sen aiheuttamien terveysuhkien riskiä!

 

Annukka Ojala, terveyskeskuslääkäri

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eduskuntavaalien 2023 vaaliteemani

Perusterveydenhuollossa kamppailu, sammutetaanko toivo paremmasta?

Kertakäyttökulttuuri on ilmaston tuho