Ryhmätuki - piilopuoluetuki?

Pohjois-Savon hyvinvointialue aloittaa 1.1.2023 hankalassa taloustilanteessa. Kaikki hyvinvointialueet ovat arvioineet, että eivät selviä vastuista ja velvollisuuksistaan nyt osoitetulla rahoituksella. Pohjois-Savon hyvinvointialueella tilanne on muiden kaltainen: osoitettu rahoitus ei tule riittämään vaan on priorisoitava ja säästettävä.

Tiedostaen edellä kuvatun tilanteen aluevaltuuston kokouksessa 19.9.2022 käsiteltiin hallintosääntöön tehtäviä muutoksia. Hallintosääntö on koko hyvinvointialueen toiminnan pohjaohje. Se sisältää maininnan aluevaltuustoryhmien tuesta. Hallintosäännön mukaan: "Toimintatuki ohjataan sekä aluevaltuustoryhmän sisäisen toiminnan järjestämiseen ja kehittämiseen että toimintaan, joka kohdistuu maakunnan asukkaisiin ja muihin sidosryhmiin." Tuki siis maksettaisiin valtuustoryhmille eli poliittisille tahoille. Nykyisen hallintosäännön mukaan ryhmätuki olisi 5000 euroa vuodessa jokaista valtuutettua kohden ja se maksettaisiin suunnitelmaa ja kuitteja vastaan riippumatta siitä, millainen hyvinvointialueen taloudellinen tilanne olisi. Kristillisdemokraattien aluevaltuustoryhmä ehdotti 19.9.22 aluevaltuuston kokouksessa ja aiemmin hallituksen kokouksessa, että ryhmätuen maksaminen ei olisi automaattista, vaan sen maksamisesta tehtäisiin päätös vuosittain talousarvion puitteissa ja summa olisi enintään 5000 euroa valtuutettua kohden. Jollakin hyvinvointialueella ryhmätuki on kirjoitettu juuri tällä tavoin. Kuitenkaan tämä ehdotus ei mennyt läpi aluevaltuustomme kokouksessa: äänestystulos oli 6 - 63.

Aiemmin Savon Sanomissa laskettiinkin, paljonko mikäkin aluevaltuustoryhmä tulee saamaan hyvinvointialueella valtuustoryhmätukea. Yhteensä 69 valtuutettua ja 5000 euroa valtuutettua kohden tarkoittaa 345 000 euroa vuodessa. Vuonna 2022 tuen määrä on puolet tästä ja kyseinen raha tulee valtiolta erillisenä määrärahana. Kuitenkin vuonna 2023 ja siitä eteenpäin tämä raha tulee osoittaa hyvinvointialueen budjetista eikä valtion lisärahoitusta tähän ole. Tämän tyyppiset ryhmärahat tukevat etenkin isoja puolueita ja väitän, että he eivät oikeasti tarvitsisi tätä rahaa valtuustoryhmänsä toiminnan turvaamiseksi. Jos meillä olisi 345 000 euroa enemmän käytössä sosiaali-ja terveydenhuollon toimintaan, montako lisätyöntekijää me palkkaisimme sillä rahalla? Tällä rahalla voisi saada vaikka niitä puuttuvia tukityöntekijöitä (sihteerit, farmaseutit, laitoishuoltajat) perustasolle.

Poliittisella kentällä etuusajattelun pitäisi mennä edustettava ryhmä eli äänestäjät edellä. Toisin sanoen Pohjois-Savon hyvinvointialueella Pohjois-Savon väestön edun tulisi olla etusijalla, ei poliittisen ryhmän tai oman edun. Onko päätös laittaa 345 000 euroa vuodessa valtuustoryhmille potilaita ja asiakkaita palvelevan toiminnan sijaan väestön edun mukaista silloin, kun talous on miinuksella jo muutenkin? Minun mielestäni ei ole. Näköjään suurin osa Pohjois-Savon hyvinvointialueen valtuutetuista ei näe tällaisessa toiminnassa mitään ongelmaa.

Millainen lienee valtakunnallinen mielipide?

 

Annukka Ojala

Terveyskeskuslääkäri

Aluevaltuutettu KD




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eduskuntavaalien 2023 vaaliteemani

Perusterveydenhuollossa kamppailu, sammutetaanko toivo paremmasta?

Nykymaailman paineet