Eduskuntavaalien 2023 vaaliteemani

Perusasioihin panostus, byrokratiasta säästäen

Kansalaisten arjen kannalta tärkeimmät asiat ovat terveys, turvallisuus, ruoka ja lämpö. Poliisien resurssointi ja huoltovarmuus tulisi turvata. Oikeuslaitoksen jonot ovat pitkät aiheuttaen sekä taloudellista että terveydellistä kuormaa kansalaisille. Suomalaiset ruoantuottajat joutuvat luopumaan työstään kannattamattomana. Tätä tai muitakaan kansalaisia ei helpota polttoaineiden ja sähkön hinnannousut. Kylmä ja nälkä hiipivät koteihin ennen ilmastonmuutosta.

Säästökohteina näen monimutkaisen ja sirpaloituneen sosiaaliturvamme, joka tulisi korvata Kristillisdemokraattien kannustavan perusturvan mallilla kohdistaen tuen paremmin tukea tarvitseville. Myös muualta turhaa byrokratiaa pitää keventää. Tällaista ovat mm. terveydenhuollon ja KELAn vuoropuhelu molempia aikaa vievin lausunnoin ja moniportaiset luvanhankintaprosessit. Suunnittelu ja päätöksenteko pitää saada sujuvaksi. Myös päihteiden ja terveydelle haitallisten aineiden verotusta tulisi nostaa ohjaten kansalaisia terveempiin elintapoihin tuoden pitkällä aikavälillä hyvinvointia ja säästöjä.

Sosiaali- ja terveydenhuolto kuntoon

Kaikki hyvinvointialueet ovat arvioineet valtiolta tulevan rahoituksen riittämättömäksi. Menopaineita ovat kasvattaneet mm. inflaatio, yleinen korkotason nousu, palkankorotukset, tehostetun palveluasumisen hoitajamitoitus sekä hoitotakuun lyhentyminen. Näitä ei ole huomioitu hyvinvointialueiden rahoituksessa.  Myös korona ja hoitajapula ovat lisänneet jonoja kaikkialla, mutta jonojen purkamiseen ei ole osoitettu resursseja. Henkilökunta väsyy kiireen keskellä. Kiireen ja säästöpaineiden alla painotuksen vaihtaminen perustasolle ja ennaltaehkäisyyn on hankalaa.

Yksi yhtenäinen valtion omistama ja ohjaama asiakas- ja potilastietojärjestelmä helpottaisi ammattilaisten työtä ja olisi muokattavissa tarpeita vastaamaan. Se myös säästäisi kustannuksia, parantaisi potilasturvallisuutta ja vähentäisi päällekkäistä työtä.

Valtion velkaantumiselle seis

Valtio on vain velkaantunut eli olemme eläneet yli varojemme, mutta se ei ole näkynyt kansalaisille palveluiden parantumisena eikä arjen helpottamisena. Lainojen korot ovat nousussa. Arvion mukaan maksamme vuonna 2023 lähes miljardin enemmän vain valtion velkojen koroja kuin edellisenä vuonna. Kestävä ja vastuullinen talouspolitiikka ei siirrä ongelmia seuraaville sukupolville.


Jos sinulla on kysyttävää, laita viestiä tai soita: 0402535860




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perusterveydenhuollossa kamppailu, sammutetaanko toivo paremmasta?

Nykymaailman paineet